TOP termékek

Blog

Magyar rocktörténet

kepregenyplusz
Magyar rocktörténet

A Képes Krónikák Kiadónál 2023-ban megjelent Magyar Rock-történet című képregény első része nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy a hatvanas évektől kezdődően bemutassa a hazai könnyűzenei élet változásait, egészen a hetvenes évek végéig. A főszereplő, Karcsi, és fiatal barátai életén keresztül mutat be számtalan mára legendává vált zenekart, énekest, zeneipari szereplőt, egy igen igényes kinézetű kötetben.

 

 

 

 A képregény kitalált főszereplője Karcsi, aki a zenének szeretne élni, és annak ellenére, hogy nem túl tehetséges, kitartása pont elégnek mutatkozik arra, hogy munkáján és későbbi zenekari próbálkozásain keresztül a hírességek közelébe férkőzzön. Így saját szemével látta, hogy a hatvanas-hetvenes években a zenészek tevékenységét erőteljes figyelem övezte nem csak a rajongók, de az állami vezetők, a cenzúra részéről is, így nem nagyon volt mindegy, miről is szólt egy aktuális dal (vagy éppen mit is hallottak ki belőle az illetékesek). Egy olyan korszakban játszódik a történet, amikor az élet minden területére erőteljes hatást gyakorolt a politika. Nem volt mindegy, a fiatalok mit hallgatnak, milyen ruhákat viselnek, tiltottak voltak bizonyos táncok, vagy csúnyán néztek a hosszú hajat viselő férfiakra.

 

Mindez mára disztópiába illő fantáziának tűnhet, de megtörtént, és még csak nem is volt ez annyira régen.

 

„mindnyájan tudtuk, hogy létezik a cenzúra, de találkozni vele és szembenézni abszurditásával egy teljesen új dolog volt” (részlet a képregényből)

 

A képregényben számos könnyűzenei esemény, fesztivál, a hétköznapi és klubélet is bemutatásra kerül, miközben fontos történelmi események is kihatással vannak szereplőinkre.

 

A képeken rengeteg retro berendezési-használati tárgyat, finomságot, utalást helyeztek el az alkotók, amikre mára egyre kevesebben emlékezhetnek. Biztosan kevesen találkoztak Olvasóink közül pl. szalagos magnóval. De ez csak egy a sok olyan dolog közül, amik megalapozzák a korhű ábrázolását ennek a világnak.

 

A képregény egyfajta lexikonként működik, temérdek információt tartalmaz a kor zenekarairól, tagváltozásokról, megjelent lemezeikről. Szövege többségében leíró jellegű, viszonylag kevés párbeszéd folyik a szereplők között, és szövegbuborékjaiban rengeteg dalszöveget olvashatunk, amit képtelenség dúdolás nélkül véghezvinni. Tényleg teletűzdelték ismert slágerekkel. Atmoszférája sokszor viszont nyomasztó, a kor szelleméhez mérten, amiből könnyed humorral próbálja kirángatni az Olvasót.

 

Ha szeretnétek egy igazán hiánypótló zenetörténeti képregényt olvasni, a Magyar Rock-történet kiváló választás. Kapható a webshopban.